Információk

Sokféle anyagot használhatunk talajtakarásra, de ezek közül talán a leghatékonyabb és egyben legszebb a fenyőkéreg, amely nagy népszerűségnek örvend a világ számos országában, és hazánkban is egyre inkább elterjedt.

Fontos szerepe van a talaj termőrétegének védelmében, mivel szabályozza a talaj nedvességtartalmát. A csapadékot átereszti a talaj felé, de egyúttal megakadályozza annak gyors elpárolgását. Így nem szárad ki a talaj és kevesebbet kell locsolnunk. Emellett megakadályozza a gyomok elterjedését azzal, hogy kedvezőtlen feltételeket -például fényhiány, enyhén savas kémhatás- teremt a gyomok kikeléséhez és fejlődéséhez.

A fenyőkéregnek ezek mellett több pozitív tulajdonsága is van. Télen-nyáron hővédelmet nyújt: télen csökkenti a lehűlést (a gyökerek nem tudnak elfagyni), nyáron pedig megakadályozza a talaj túlzott felmelegedését. Növeli a talaj szervesanyag-tartalmát és tápanyagokat szabadít fel a termelt növények számára.

A fenyőkéreg dekorációs szerepe sem elhanyagolható. Szebbé varázsolhatjuk a kertünket, kihangsúlyozhatjuk általa a növényeinket és természetes hatást kölcsönözhetünk az egész kertnek.

A kérget mindig a frissen megművelt, gyomoktól megtisztított és alaposan megöntözött talajra terítsük ki 6-8 cm vastagságban. Ahol növények kibújására számítunk a földből, vékonyabb rétegben terítsük le a kérget. Ne fojtsuk meg a növényeket azzal sem, hogy a gyökérnyak köré halmozzuk a kérget.